Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Για την πορεία στη Τερψιθέα

Την Τετάρτη 17/6 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Ήταν μια πρώτη απάντηση στην τεράστια καταστροφή που συνέβη στον Υμηττό.

Η Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον κόσμο της γειτονιάς μας αλλά και των περιοχών γύρω από τον Υμηττό να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε δήμο και Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σχεδόν αμέσως αφότου έσβησε η φωτιά.

Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής και συνέρευσαν μαζικά στο χώρο της συγκέντρωσης. Πάνω από 250 άτομα μαζεύτηκαν από τη γύρω περιοχή στο τέρμα της Κ. Αθανάτου και πορεύτηκαν συμβολικά στην Αγ. Νεκταρίου, εκεί που η πυρκαγιά άγγιξε τη γειτονιά μας. Καθώς η πορεία εξελισσόταν ο παλμός δυνάμωνε και τα συνθήματα κυριαρχούσαν. «Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό, ο Υμηττός ανήκει σε όλο το λαό» , «ο Υμηττός θα μείνει. τσιμέντο δε θα γίνει», «αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές η άσφαλτος θα φτάσει ως τις βουνοκορφές». Ο κόσμος συνέχισε προς την πλατεία Αιγαίου, διέσχισε την Ελ. Ανθρώπου και κατέβηκε τη Γεννηματά δημιουργώντας ένα κλίμα δυναμικό και πρωτόγνωρο για την περιοχή. Η πορεία κατέληξε συμβολικά στο παρκάκι Κύπρου – Γούναρη – Γεννηματά (τριεθνές) στη θέση του οποίου σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Σουφλιάς να φτιάξει ένα τεράστιο κόμβο του νέου αυτοκινητόδρομου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση - συνέλευση με πάνω από 120 κατοίκους που αποφάσισε τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής. Ακούστηκαν πολλές ιδέες όπως η δημιουργία blog της επιτροπής, η διεξαγωγή μιας συναυλίας, η χαρτογράφιση του βουνού και η προσπάθεια αναδάσωσης των καμμένων εκτάσεων. Το κλίμα που κυριαρχούσε στην κουβέντα γενικά ήταν κλίμα καταγγελίας προς τους πολιτικούς υπευθύνους της καταστροφικής πυρκαγιάς το Δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι με τα σχέδιά τους (ΠΔ λεηλασίας Υμηττού, νέοι αυτοκινητόδρομοι, σχέδια για νεκροταφείο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο βουνό, ανοχή στις καταπατήσεις) μεθόδευσαν αυτή την κατάληξη. Οι κάτοικοι έδωσαν την υπόσχεση να διατηρήσουν την επικοινωνία και να δώσουν το παρόν στις επόμενες δράσεις που αποφασίστηκαν:

- Σάββατο 20/6 11.00 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

- Δευτέρα 22/6 20.30 μ.μ. παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας (δημαρχείο).

- Τρίτη 23/6 στηρίζουμε τις επιτροπές Βύρωνα - Καισαριανής ( 7.30μμ στο δημαρχείο Βύρωνα, πάρκο Καραολή Δημητρίου)

- Τετάρτη 24/6 19.00 μ.μ. συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα στο πάρκο στο τριεθνές.

Ο αγώνας μας απέναντι σε αυτούς που καίνε τα δάση μας και καταστρέφουν τις ζωές μας μόλις ξεκίνησε.

Αντιστεκόμαστε σε όλες τις γειτονιές ,δυναμώνουμε τον αγώνα μας,

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!